Відкриваємо творчий потенціал народу, не зважаючи ні на що!

Грантовий проєкт

Благодійний фонд “Мир! Зроби це!” разом із Агенцією промоції “Суми” реалізували грантовий проєкт, покликаний підтримати безкрайній творчий потенціал нації, підтримати та надихнути містян і гостей міста.

12 березня у Сумській міській галереї відкрилася виставка сумської художниці Юлії Голінько «Я в очі світу зазирну».
Авторка готувала її протягом усього минулого року, а реалізувати проєкт допоміг Німецький інститут Гете.

Перед випуском з університету Юлія розпочала роботу у Сумській міській галереї спочатку як адміністратор, а пізніше як дизайнер візуального контенту. Саме тут в оточенні людей мистецтва постійно надихалася роботами інших майстрів, підкреслюючи для себе особливості людського таланту, знайомлячись з різними видами художніх проявів. Спеціальної художньої освіти не отримувала, малювати навчалася самостійно, але це ніколи не заважало постійно експериментувати над своїми роботами.

Після одного з фестивалів «Ночі міста» Юлія захопилася флуоресцентними фарбами, що надавали роботам містичності та магічності, притягували до себе своєю загадковістю. Це спонукало створити власну виставку «Вартові легенд», яку вона представила у січні 2020 року у Сумській міській галереї.

До повномасштабного вторгнення художниця приймала активну участь в організації музичних та поетичних заходів міста. Разом з колегами працювала над організацією таких проєктів як: «Ніч міста», «Ніч музеїв», «Velolife», «SumyRockFest», «ЕкоКрос», «Школа амбасадорів» та ін. Спробувала себе у ролі живої скульптури, працюючи вуличною акторкою майстерні «Артіль «Міф» під керівництвом Дмитра Буйвала, і, навіть, брала участь у фестивалі вуличного мистецтва у Бельгії в 2021 році.

Про свою творчість та виставку сама художниця каже так: «Війна змінила дуже багато. В першу чергу, вона змінила нас самих. Повномасштабне вторгнення загарбника, розділило наше життя на до та після, вдарило нас наче струмом в голову нагадуючи та ще раз констатуючи, що війна почалась не зараз, а у 2014 році, і що цей ворог постійно був поруч та чатував на нас в овечій шкурі постійно підриваючи нашу самобутність та свободу, намагаючись змінити код нашої власної ідентичності століттями…
Для багатьох митців війна стала відправною точкою для переосмислення нашої культурної та історичної спадщини.
Я також розпочала пошук власної ідентичності через занурення у таємничу, давню міфологію, символіку наших предків та рун. Я хочу говорити своїми картинами про наш непереможний український дух. Тому серед елементів виставки я бажаю вам знайти нескінченність зв’язку між мертвими, живими та ненародженими, які передають традиції, національний дух і переродження його в ідею нації.
Запрошую вас зануритися у світ власної ідентичності та з’єднатися з духовними коренями нашого народу!»

Ми пишаємося тим, що спільними зусиллями разом із партнерами змогли організувати цю виставку, адже ми віримо, що в такий складний час вкрай важливо підтримувати дух та настрій народу, надихаючий людей на боротьбу за мирне життя і краще майбутнє. Саме незламна сила духу українського народу допомагає нам творити добро і красу навіть перед лицем страшної загарбницької війни. Дякуємо всім, хто бере участь у реалізації творчого потенціалу нації, та запрошуємо познайомитися із роботами художниці.

Виставка триватиме у Сумській міській галереї включно до 24 березня, вхід вільний.

Благодійна організація “Благодійний фонд “Мир! Зроби це!””
Charitable organisation “Charitable foundation “Peace! Do it!””

Проекти

Поділитися